Wat is Amino Spiking in je eiwitshake?

In 2014 is naar buiten gekomen dat verschillende bedrijven in de supplementensector gebruik maken van Amino Spiking bij de productie van oa. whey eiwitshakes. Dit nieuwe fenomeen is hoogstwaarschijnlijk ontstaan door de stijgende whey eiwit prijzen van de laatste jaren en concurrentiestrijd tussen bedrijven. Dit is een bijkomend probleem naast de eiwit meting op droge stof en het overmatig toevoegen van smaakstoffen.

Goedkope aminozuren zoals glycine en taurine worden aan eiwit producten toegevoegd om het stikstofgehalte te verhogen en op deze wijze fictief het eiwitpercentage. Vaak worden deze toegevoegde aminozuren niet op het label vermeld. Het toevoegen van creatine en andere stikstof bevattende stoffen verhogen ook het stikstofgehalte en dus het eiwitpercentage -> Meer info.

Soms is het gemakkelijk om Amino Spiking te detecteren. Bepaalde bedrijven plaatsen het gewoon op de ingrediëntenlijst omdat meeste consumenten niet weten dat dit het eiwitpercentage beïnvloed (voorbeeld). Dus check altijd de ingrediënten op toegevoegde aminozuren, maar ook op creatine en goedkopere eiwitbronnen.

Aminozuren en detectie

Gelukkig hebben we de aminozuuranalyse die ons kan helpen om te zien of dit het geval is bij een whey supplement. Glycine, Alanine en Taurine zijn de meest voorkomende aminozuren die toegevoegd worden. De reden hiervoor is dat ze vrij goedkoop zijn in tegenstelling tot andere aminozuren en whey zelf. Het gaat dan uiteindelijk om die kostenprijs te drukken en je eigen whey goedkoper aan te bieden dan de concurrent.

Toevoeging van een van deze losse aminozuren is vrij snel te detecteren zoals we hebben kunnen zien bij de op Bodybuilding.nl geplaatste aminozuuranalyses -> Voorbeeld van amino spiking.

Artikel Ergogenics

De helft van de eiwitten in Iron Mass van MusclePharm is foetsie

In de VS lopen al verschillende rechtzaken tegen deze malafide zaken

Is your protein really protein?

Whey Protein Powder Scam

Lawsuits Say Protein Powders Lack Protein, Ripping Off Athletes

Beef Proteïn

Op geld beluste producenten hebben nu ook een nieuw iets gecreëerd. Wat er echt in zit is geen vlees of eiwitten hieruit maar collageen hydrolisaat. Dit wordt gemaakt van dieren afkomstige (meestal varken of rund) huid, pezen of beenderen. Maar dit is ook een eiwit van dierlijke afkomst. Hierdoor mag de producent het als Beef Protein (of anders gezegd proteine uit rund) op de label aangeven. Er worden ook verschillende aminozuren toegevoegd om tot een hoger eiwitgehalte te komen en een onopvallender aminozuurprofiel te creëren. Bij een stikstofanalyse zie je hier weer niets van terug en verdien je een hoop geld op de rug van de consument.

Aan de hand van de onderstaande samenstelling kunnen we via een aminozuuranalyse uitdokteren of dit het geval is. Collageen en (runds)vlees hebben een compleet andere aminozuurverhouding wat niet volledig kan gecorrigeerd worden met losse aminozuren. Dit kan men ook weer toevoegen aan whey en hierbij moet men letten op een hoge Glycine waarde vooral, maar ook alanine, proline en hydroxyproline. Op het label is dit meestal al duidelijk te zien als de (correcte) aminozuurverhouding er op aangegeven staat.

In de tabel ziet u een vergelijking tussen de aminozuren in collageen en vlees.


Amino acids Collagen Meat
Glycine 32,9 % 6,26 %
Proline 12,6 % 4,90 %
Alanine 10,9 % 6,25 %
Hydroxyproline 9,5 % 1,08 %
Glutaminezuur 7,4 % 15,43 %
Arginine 4,9 % 6,65 %
Asparginezuur 4,7 % 9,36 %
Serine 3,6 % 4,05 %
Lysine 2,9 % 8,68 %
Leucine 2,4 % 8,18 %
Valine 2,2 % 5,10 %
Threonine 1,9 % 4,11 %
Phenylalanine 1,3 % 4,06 %
Isoleucine 1,1 % 4,67 %
Hydroxylysine 0,6 % 0 %
Methionine 0,6 % 2,68 %
Histidine 0,5 % 3,28 %
Tyrosine 0,3 % 3,27 %
Cysteine 0,1 % 1,33 %
Tryptofaan 0 % 0,67 %

Bij dit voorbeeld (carnivor beef protein) zien we dat glycine, alanine en proline te hoog zijn. En ook hydroxyproline, wat alleen zo hoog in in collageen. Op de ingrediëntenlijst vind je de toegevoegde aminozuren terug die gebruikt zijn om het slechte aminozuurprofiel te corrigeren. Maar dat is zeer moeilijk om te doen zoals u kan zien.

carnivor beef protein label

Artikel Publicatie Datum: 
woensdag, 31 december, 2014